Zeytin ve Zeytinyağı Sözlüğü

Zeytin ve Zeytinyağı Sözlüğü

Zeytin ve zeytinyağı hakkında sıklıkla duyduğumuz bazı kelimelerin anlamları…

Kostik

Kimyasal adı sodyum hidroksit olan kostik, asit bazlı bir bileşendir. Birçok endüstride kullanılan temel bir madde olan kostik, özellikle kimya alanında kullanılır.

Oldukça zaman ve emek isteyen doğal yöntemlerin aksine, zeytinin acılığının giderildiği fermantasyon süresini kısaltmak için zeytinler, kostik ile hızlıca hazır hale getirilmektedir.  Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan madde, zeytin tanelerine temas eder. Böylece kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır. Kostik muamelesinin ardından siyah rengin sabitlenmesi için de farklı kimyasallarla bir süre bekletilebilir. Bu tarz bir işlem ile kısa sürede tatlanmış, ve daha az bir emekle zeytin hazır hale gelebilir. Fakat bu süreçte besleyici birçok özelliğini kaybetmiştir. Aynı zamanda tadında bir acımsılık hissedilir ve 5-6 zeytini ardarda yediğinizde boğazınızda yanma ve asidik bir tat bırakır. Bunun sebebi kostiktir. Zeytin meyvesinin doğallığının ve besleyiciliğinin kaybolmaması için zeytinlerin kostik kullanılmaksızın geleneksel yöntemlerle hazır hale gelmesi çok daha değerlidir.

Kostiksiz, doğal yöntemlerle hazırlanan zeytinlerimize gözatın.

https://calibahce.com/product-category/zeytin/

Polifenol

Zeytinyağında şifalı madde deyince akla ilk gelen grup polifenollerdir. Bunlar aslında bitkilerin kendilerini oksitlenmeden , böceklerden, kuşlardan (belki bizden) korumak için savunma mekanizması olarak ürettikleri bir takım acı maddelerdir. Kaliteli ve taze zeytinyağında bu acılığı fark edebilirsiniz. İşte bu acılık polifenolden gelmektedir.

Bu maddelere yapısal olarak polifenol, işlevsel olarak antioksidan denmektedir. Çünkü yukarıda anlattığımız oksidasyon süreci sonucu ortaya çıkan zararlı serbest radikal ve peroksitleri etkisiz hale getiriyorlar.

Polifenoller sadece taze üründe buluyorlar ve biz yağı tüketene kadar yağın kendisini, biz tükettikten sonra bizi koruyorlar.

Polifenol değerinin yüksek olmasını bir yağın kalitesini gösteren ölçütlerden biri olarak söyleyebiliriz.

Dizem

Özellikle kırsal kesimde, zeytinyağı üreticileri tarafından zeytinyağının asit derecesini ifade etmek için kullanılan bir ölçü birimidir. Onda bir anlamına gelmektedir.

Oleuropein

Zeytinde bulunanen etken madde polifenolik antioksidanlardan biri olan oleuropeindir. Oleuropein, vücutta ”kalsiyum elenolat”a çevrilir. Oleuropeinin içeriğindeki elonoik(eleonik-oleanolik) asidin; antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri laboratuvar koşullarında kanıtlanmıştır.

Riviera

Asitlik derecesi yüksek olan rafine zeytinyağının sızma zeytinyağı ilave edilmesi ile asit seviyesinin yükseltilmesi sonucu elde edilen yağ riviera zeytinyağıdır. Ve çeşitli temizlik süreçlerinden geçirilerek elde edilen bir zeytinyağıdır. İçerdiği natürel zeytinyağı oranı ile kalitesini ortaya koyan rafine zeytinyağları natürel zeytinyağlarına oranla daha az besleyici ve daha az miktarda vitamin içerir. Aroması ve tadı az olan bu zeytinyağı genelde daha ucuz bir seçenek olarak müşteriye sunulmaktadır.

Yüksek polifenol değerlerine sahip natürel sızma zeytinyağımız için mağazamızı ziyaret edin.

https://calibahce.com/shop/

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

200₺ üzeri siparişlerinizde kargo ücretsiz.

X